HTML

Minket az XMS szponzorál

Friss topikok

  • Csanády István: najó gyerekek, sicc a developers.iphonehungary.hu-ra légyszi, postolok a dolgokról egyet. (2008.08.20. 12:10) SEGÍTSÉG!
  • Csabi: Mondjuk ez elég rosszul hangzik. Miért probléma a rossz cím a szerződésben? Az AppStore-os bevétel... (2008.08.06. 12:23) Jogi útvesztők
  • kivancsi: Igen, erre már a postból is rájöttem, de konkrétan melyikre? (2008.08.01. 10:53) Örülés, tapsikolás
  • Bryton: Remélem sikerült megkapni a dev certificate-et, nekünk a UK Store-on keresztül simán ment... (2008.07.25. 18:42) Jogi aggályok
  • Barna: írjátok!! (2008.07.22. 14:58) Magyarázzuk a bizonyítványt

Linkblog

Jogi útvesztők

2008.08.03. 01:11 :: iphonedevel

Mivel sok embernek felvetődött hogy nem szívhatjuk-e meg jogi dolgokkal, ezért utána jártam a dolgoknak, és szegényes jogi tanulmányaimat felfrissítve kibányásztam hogy végülis mit szabad egy fejlesztőnek és mit nem. Kis jogi gyorstalpaló hozzánk hasonló helyzetben lévőknek! (Ha jogász olvasná a posztot, és esetleg valami téveset írnék, akkor hálás lennék ha kijavítana.)

A szabadalmi jognak 3 fontos eleme van: trademark (védjegy), copyright (szerzői jog), és patent (szabadalom).

Trademark:

Ahogy a Wikipedia írja: A magyar védjegytörvény 1.§ (1) szerint védjegyoltalomban részesülhet minden grafikalilag ábrázolható megjelölés, amely alkalmas arra, hogy valamely árut vagy szolgáltatást megkülönböztessen mások áruitól vagy szolgáltatásaitól.

A védjegyet lajstromba kel venni, és addig érvényes amíg fenntartod. Védjegy lehet a logod, a sörösüveged formája, a betűtípusod, vagy akár a T-Mobile magentája (!). Számunkra ez annyiban fontos, hogy pl a Tetris illetve a Space Invaders trademarkos, tehát ezen a néven nem adhatsz ki játékot. Tehát a trademarknak elsősorban marketinges következményei vannak.

Copyright:

Ez biztosítja, hogy a te kódodat/könyvedet/zenédet/képedet stb. te értékesítheted. Ahogy a nevében is benne van, a szerző joga. Minden szellemi alkotásra vonatkozik, persze van ahol a hasonlóságot nehéz bizonyítani, pl. iparművészeti alkotások esetében. Ami egy programozó számára érdekes, az az, hogy pl. ilyen retro játékoknál pont ugyan azokat a hangokat nem rakhatod bele, (nagyon hasolót, amit te csináltál természetesen igen), vagy az eredeti játék képeit/textúráit sem használhatod, nekünk például ezért kellett megváltoztatni a Space Invaders lényeit. Kopirájt örörkre a tiéd, legalábbis amíg meg nem halsz, és van örökösöd.

(OFF:Személyes vonatkozásként annyit, hogy itthon semennyit sem ér kvázi a szerzői jogod, édesanyám iparművész, és még régebben mikor tárgyakat tervezett a 3/4-ét megtaláltuk szinte egy az egyben lekoppintva, aztán nem lehet valójában semmit csinálni, perelsz 5 évig, megnyered, és?? Na mindegy...)

Szabadalom:

Na, ez a LEGESLEGLEGLEGizgalmasabb.

Szabadalmazható minden

  1. új,
  2. feltalálói tevékenységen alapuló,
  3. iparilag alkalmazható műszaki megoldás

Akié a szabadalom, az a kiskirály, minden joggal rendelkezik a találmány felett. A magyar szabadalmi jog erősen különbözik az USA szabadalmi jogától, USA-ban ugyanis olyat is le lehet védeni hogy gameplay. De itt viszont az idő nekünk dolgozik, jó hírem van... A szabadalom 20 évig érvényes (ha addig meg nem támadják, és a szabadalmas befizette a fenntartási díjat) és utána közkinccsé válik. JUHÚ! Tehát ami húsz évnél régebbi, az tutira mehet. Tetris, Space Invaders, Tank Wars mind ilyen sőt, a Pong is, tehát gameplay problémáink nem lehetnek, abba nem köthet senki.

 

Tanulság: ha csinálsz valami hasonlót ahhoz amit már valaki csinált, akkor:

  1. ne használd a logóját, nevét stb.
  2. ne használd az ő hangjait/textúráit/képeit stb.
  3. nézd meg hogy nincs-e valami része leszabadalmaztatva a cuccnak

Az utolsó pontban nagy segítséget nyújthat az USA Patent Office honlapja, illetve itthon a PIPACS nevű szabadalomkereső rendszer. Ja és mindhárom téma elég jól le van írva a magyar wikipedian, szóval azt is érdemes túrni!

Sokan ellenségesen állnak a szabadalmi joghoz, hogy mi az hogy a Tetris trademarkos, hogy nem nézhet ki ugyanúgy a játékom mint a másik, és mi az hogy nem irnyíthatom ugyanúgy. A dolog kétélű, hiszen gyakran sok trademark köznyelv elemévé válik, (Coca Cola, Tetris) és ráadásul a nagy multik szeretik ész nélkül szabadalmaztatni a kereket is, legfeljebb ha valaki megtámadja akkor elvesztik a pert, és ezért gyakran igazságtalannak érezzük a dolgot, pedig egyáltalán nem az. A cégek dollármilliárdokat ölnek egy-egy trademarkba, egy jól eltalált karakterben is jelentős szellemi munkája van sok embernek, és azt hiszem teljesen érthető hogy védik ezeket a dolgokat. A probléma csupán az alkalmazásban van, hogy nem látunk arany középutat, hiszen az USA-ban mindent le lehet szabadalmaztatni, teljesen agyament dolgokat akár, itthon meg sok mindent, csak nem ér semmit. (Legalábbis az átlagembernek persze, akinek többnyire ingét gatyáját felemésztené egy ilyen szabadalmi per, pedig pont az átlagembernek lenne extrém fontos.)

Remélem segítettem pár embernek ezzel a posttal, hamarosan írok valami szakmait is, hogy mennyiben változott a véleményünk az OC-ről, XCode-ról, és az iPhone fejlesztés viszontagságaitról általában.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iphonedevel.blog.hu/api/trackback/id/tr86598003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csabi 2008.08.04. 12:07:14

Sziasztok!

Bocs, hogy ide írok, de én is hasonló gondban vagyok az enrollment-el, mint ti voltatok. Megkaptam az email-t a link-el, elfogadtam a licenszt, és nem tudom megvenni a Developer Programot, mert nincs a listában Magyarország.

Jól értettem, hogy az UK store-ban vásároltátok meg? Ezután külön írnom kell a developer forumra? Kicsit parázok emiatt, mert a support nem szokott válaszolni, és lehet, hogy nem leszek olyan szerencsés, mint ti voltatok, hogy azonnal válaszoltak...

Keke 2008.08.05. 12:14:32

Hali!

Nálam ugyanez a probléma, email megjött, Hungary nincs a listán, para. Eddig nem mertem más ország store-ján keresztül kifizetni az összeget, nehogy gond legyen a magyar bankkártya - UK store dologból.
Leírnátok lécci pontosan, hogy miként csináltátok, milyen store, hova írtatok a supportnak, stb?
Előre is köszi!

Csanády István · http://iphonedevel.blog.hu 2008.08.05. 12:48:47

UK storebol vettuk meg, nem volt semmi gaz.

Keke 2008.08.05. 17:22:46

És cimnek mit irtatok? Egy rendes letezo angol cimet, vagy a magyar cimeteket valami kamu iranyitoszammal?

Csanády István · http://iphonedevel.blog.hu 2008.08.05. 19:25:03

magyar cim kamu iranyito szam, ezzel szopunk most, hogy toltenenk fel, de nem lehet, mert a szerzodesnel is a rossz cim van szoval levelezunk

Csabi 2008.08.06. 12:23:17

Mondjuk ez elég rosszul hangzik. Miért probléma a rossz cím a szerződésben? Az AppStore-os bevételeknek nem lehet külön számlaszámot/címet megadni? Handango-n úgy van, hogy a pénzküldési cím egy teljesen külön világ az én adataimtól.
süti beállítások módosítása